Φόβος Αποτυχίας




      Ο φόβος υπάρχει μέσα μας έμφυτος από τη στιγμή που γεννιόμαστε, ως κληρονομιά των αρχαίων προγόνων μας που ζούσαν στην άγρια φύση και αντιμετώπιζαν καθημερινά καταστάσεις που τους ταλάντευαν ανάμεσα στην ζωή και στον θάνατο. Ο σκοπός που εξυπηρετεί ο φόβος είναι να μας αποτρέψει από ενέργειες που μπορούν να μας εκθέσουν σε επικίνδυνες καταστάσεις. Όμως στη σύγχρονη κοινωνία ο φόβος μπορεί να δημιουργήσει ανεπιθύμητα παρακλάδια που μπορούν να δηλητηριάσουν την ψυχική υγεία κάποιου. Ένα τέτοιο παρακλάδι είναι και ο φόβος της αποτυχίας.
      Κάποιος που πάσχει από φόβο αποτυχίας παρουσιάζει απροθυμία στο να δοκιμάσει νέα πράγματα και να αναλάβει ευθύνες υπό τον φόβο ότι θα φανεί κατώτερος των περιστάσεων. Θα κάνει κάτι μόνο όταν είναι εκατό τις εκατό σίγουρος ότι θα το φέρει εις πέρας με απόλυτη επιτυχία (τελειομανής). Το άτομο με φόβο αποτυχίας γίνετε ο πρώτος που πιστεύει στην αποτυχία του και αυτοσαμποτάρετε μειώνοντας τον εαυτό του. Άλλα χαρακτηριστικά του είναι η τάση να αναβάλει δραστηριότητες και να ανησυχεί υπερβολικά για τα πάντα.

     Τρόποι αντιμετώπισης του φόβου αποτυχίας

1. Μην κρέμεσαι από τη γνώμη των άλλων και μην φοβάσαι πως θα σε κριτικάρουν. Μόνο εσύ έχεις την εξουσία να αποφασίζεις για τον εαυτό σου και δεν χρειάζεσαι την συγκατάθεση κανενός.
2. Έχε στο μυαλό σου ότι θα υπάρξουν φορές στην ζωή σου που θα αποτύχεις, είναι φυσιολογικό και ανθρώπινο κανένας δεν είναι τέλειος. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να δεχτείς την αποτυχία ως ένα μάθημα για το μέλλον, το να αποφεύγεις ευθύνες και καταστάσεις απλά σε βάζει σε έναν φαύλο κύκλο που συναντάς τις ίδιες δυσκολίες ξανά και ξανά.
3. Μην παίρνεις την αποτυχία προσωπικά.Τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση υπεραναλύουν και γενικεύουν τις αποτυχίες τους για να αποδείξουν στον εαυτό τους ότι είναι κατώτεροι από τους άλλους.
4. Γράψε σε ένα χαρτί τους φόβους που σε εμποδίζουν στην εκάστοτε περίπτωση και αντιμετώπησε τους με λογική. Τις περισσότερες φορές θα δεις ότι είναι παράλογοι και δεν έχουν βάση.